Art, Design & Architecture

19/50

With apartment developments so prolific in Melbourne a solid and differentiating concept is clearly apparent as soon as you enter the foyer space of Royal Como apartments. Our collaboration with Bruce Henderson Architects celebrates contemporary Australian art and design, responding to the light, location and landscape offering residents a distinct depth and consequent longevity to their investment.

The interiors have a classic, neutral scheme as a base complimented by unique accents of Australian colour. Modelled on the simplicity of a gallery style space – the calming neutrality provides a perfect backdrop for the Australian colours, finishes, materials, and artworks to become the real focus.

The Gallery Series apartments draw inspiration from nature, with colours, textures and materials referencing the richness of the Australian landscape and exploring the contrast between natural and urban environments. A collection of penthouses known as the Collector Series, offer residents larger plan apartments with ample wall space to display an art collection, kitchens and bathrooms blending natural stone and timber and sculptural Marc Newson basins and baths to create areas with immediate impact.

At Nexus Designs we have a long tradition of supporting contemporary Australian art and artists, and exploring the intersection between fine art, interior design and architecture.

In an initiative evolving from this philosophy, six emerging artists were invited to respond to both a temporary installation for the display suite and a much larger scale permanent piece for a 7 x 4m public space. Embracing the opportunity to support Australian art, our client generously became patrons and philanthropists. Curated by Callum Morton and Ruth Bain from Monash Art Design & Architecture, the winning submission by Andrea Eckersley became the foundation Royal Como Art Prize piece and a distinct visual feature of the foyer.

 

Architect: Bruce Henderson Architects
Developer: C&L International Holdings
Photography: James Geer